Bezpieczne wakacje!

Okres wakacyjny, to szczególny czas dla całej rodziny. Jednakże ten czas beztroski, wolności i swobody absolutnie nie powinien uśpić naszej czujności!

Wielu z nas bagatelizuje warunki pogodowe – Czy coś złego może się stać skoro jest piękna pogoda – niebo błękitne, słońce świecie, jest sucho i ciepło – Przecież to doskonałe warunki, żeby pojechać trochę szybciej i poczuć wiatr we włosach!

Nic bardziej mylnego !

Piękna pogoda nie sprzyja bezpieczeństwu na drodze. W okresie wakacji liczba wypadków na drogach jest największa. Wzmożony ruch, wysoka temperatura, oślepiające słońce, długie wakacyjne podróże, chwila nieuwagi i nasza wakacyjna podróż może skończyć się tragicznie.

Pamiętajmy o zachowaniu ostrożności w czasie urlopowych wyjazdów. Jeden niewłaściwy manewr może kosztować zdrowie lub życie nasze oraz naszych bliskich i innych osób znajdujących się w najbliższym otoczeniu.

1. OKULARY PRZECIWSŁONECZNE

Przed wyjazdem należy przede wszystkim „uzbroić się” w okulary przeciw słoneczne, które z pewnością będą nas chroniły przed oślepiającym światłem, odbiciami i refleksami

rayban-926214_1920

1. WODA

Butelka wody pod ręką? Super sprawa, ale pamiętajmy, że bezpieczniej jest w takiej sytuacji zjechać, choć na chwilę na przydrożny parking. Jest to doskonała okazja, aby rozprostować kości, zaczerpnąć świeżego powietrza i w tym czasie napić się wody! Prowadząc samochód powinniśmy za wszelką cenę unikać sytuacji, które rozpraszają naszą uwagę – okręcanie butelki z wodą, czy obsługa nawigacji. Jeśli chodzi o przebieg trasy powinniśmy zaplanować ją na spokojnie – przed wyruszeniem w podróż.

bottles-60466_1920

1. ODPOCZYNEK

Jeżeli przed nami długa podróż powinniśmy pamiętać o odpoczynkach lub zmianie kierowcy. W większości przypadków nie jesteśmy wstanie zapanować nad zmęczeniem organizmu i po prostu usypiamy. W takich sytuacjach zmęczenie, rozkojarzenie i spóźniony refleks, mogą doprowadzić do tragedii.

resting-place-227387_1280

Myślę że te sugestię drodzy czytelnicy pozostaną Wam w pamięci!

Bezpieczne wakacje!
Prosimy, przekaż nam swój 1% !