„Kierowco, proszę zwolnij!”

Fundacja Pomocy Ofiarom Wypadków Drogowych Amber przystąpiła do realizacji kampanii społecznej pod hasłem „Kierowco, proszę zwolnij”,  której celem jest zwrócenie uwagi na zachowanie ostrożności i przestrzegania zasad bezpieczeństwa w okolicach szkół i przedszkoli.

Nasz spot ma za zadanie zwrócić uwagę kierowców na problem bezpieczeństwa dzieci. Jak wynika ze statystyk Policji, w roku 2014 doszło do 34 970 wypadków drogowych. Zdecydowana większość z nich, bo aż 72,5% miało miejsce w obszarze zabudowanym. Wśród 42 545 poszkodowanych osób poważnych obrażeń doznało aż 3 506 dzieci! W zdarzeniach tych 80 dzieci poniosło śmierć! Te przerażające statystyki skłoniły nas do podjęcia działań! – komentuje Dyrektor Fundacji- Zuzanna Słomczewska-Roge.

Poprzez nasz spot chcemy wszystkich skłonić do refleksji. Czy warto ryzykować śmierć dziecka? Czy można w ciągu jednej chwili przekreślić ich wszystkie marzenia? Nie! Właśnie dlatego Fundacja Pomocy Ofiarom Wypadków Drogowych oraz dzieci wznoszą swój apel: „Kierowco, proszę zwolnij!”.

Myślą przewodnią kampanii społecznej jest zwrócenie uwagi na to, że wystarczy chwila nieuwagi za kierownicą, by spowodować wypadek drogowy, w wyniku którego można zniszczyć dziecięce marzenia. Film informacyjny wykonany na potrzeby kampanii przedstawia dzieci w wieku przedszkolnym, które zdradzają odbiorcom swoje marzenia dotyczące przyszłości! Dzieci, w sposób rozczulający i wzbudzający same miłe uczucia opowiadają o swoich planach, które przerywa dźwięk pisku opon i zderzenia auta. Przerażenie na twarzy ostatniego dziecka budzi niepokój i skłania do refleksji nad zagrożeniami, jakie mogą spotkać najmłodszych uczestników dróg. „Wystarczy chwila, aby przekreślić dziecięce marzenia.”

wizulaliz v.2

Film informacyjny jest już w Internecie – na naszej stronie internetowej www.kierowcozwolnij.pl oraz na kanale youtube (https://www.youtube.com/watch?v=0dqYUqp6tao), a już za kilka tygodni powinien trafić na anteny ogólnopolskich stacji telewizyjnych.

Więcej informacji o kampanii na stronieInternetowej www.kierowcozwolnij.pl

przedszkole   bank-muzyki   logo-na-stronę31

„Kierowco, proszę zwolnij!”