Zasady przyznawania pomocy !

Zachęcamy osoby, które zostały poszkodowane w wypadkach komunikacyjnych, a szczególnie te znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej, do zapoznania się z regulaminem świadczenia pomocy i do kontaktu z naszą Fundacją.

Założyciele fundacji Jolanta i Paweł Januszkiewicz

Kto może uzyskać pomoc?

O pomoc Fundacji mogą ubiegać się:
  • osoby poszkodowane w wypadkach drogowych, które w ich następstwie:
    • doznały trwałego uszczerbku na zdrowiu;
    • znalazły się w trudnej sytuacji materialnej;
  • członkowie rodziny osoby, która utraciła życie w wyniku wypadku drogowego (pokrewieństwo I stopnia: współmałżonek oraz dzieci, które nie ukończyły 18 lat), które w konsekwencji tego zdarzenia znalazły się w trudnej sytuacji materialnej,
  • osoby, które ucierpiały w wypadku nie później niż 5 lat od daty złożenia wniosku o wsparcie,
  • osoby poszkodowane, które w trakcie wypadku nie były pod wpływem alkoholu lub środków odurzających,
  • osoby, u których średni dochód na jednego członka rodziny nie przekracza 1500 zł brutto/miesiąc.

Warunki otrzymania pomocy
  • Udokumentowanie faktu uczestniczenia w wypadku komunikacyjnym (zaświadczenie z policji, sądu itp.)
  • Udokumentowanie faktu doznania trwałego uszczerbku na zdrowiu przez:
    • dokumentację lekarska, szpitalną itp.
    • opinię (rekomendację) lekarską dotyczącą zasadności postulowanego wsparcia.

• udokumentowanie faktu pozostawania w trudnej sytuacji materialnej (zaświadczenie z właściwej miejscu zamieszkania jednostki pomocy społeczne, zaświadczenie o dochodach osób dorosłych wchodzących w skład rodziny (od 18 roku życia), wystawione przez ich pracodawców, jednostki pomocy społecznej itp.)

• Podlegające weryfikacji oświadczenie wnioskodawcy, że w trakcie wypadku osoba poszkodowana nie pozostawała pod wpływem alkoholu lub środków odurzających.

Przeznaczenie wsparcia finansowego

Wsparcie może być przeznaczone na :

• zakup sprzętu medycznego, rehabilitacyjnego itp.
  • dofinansowanie leczenia, rehabilitacji, terapii,
  • dofinansowanie do pobytu na specjalistycznym turnusie rehabilitacyjnym w wyznaczonych w tym zakresie ośrodkach,
  • inny cel opisany we „Wniosku o udzielenie pomocy tytułu z następstw nieszczęśliwego wypadku”.
Wsparcie finansowe może dotyczyć całkowitego, lub częściowego zaspokojenia potrzeb powstałych na skutek wypadku drogowego:
  • osoby poszkodowanej;
  • rodziny osoby poszkodowanej (współmałżonka lub dzieci do lat 18).

Przyjmuje się, że całkowite wsparcie osoby poszkodowanej lub członków jego rodziny), nie może przekroczyć 10 000 zł w ciągu roku kalendarzowego.

Decyzja o przyznaniu/nie przyznaniu wsparcia podejmowana jest przez Zarząd Fundacji w przeciągu 30 dni od dnia wpłynięcia „Wniosku o udzielenie pomocy z tytułu następstw nieszczęśliwego wypadku”, a o decyzji osoba wnioskująca powiadomiona zostaje w formie pisemnej.
Wsparcie finansowe przyznawane jest przez Zarząd Fundacji w miarę posiadanych środków finansowych. Udzielona pomoc nie może być scedowana na rzecz innych podmiotów.

WNIOSEK

Wniosek o udzielenie pomocy

Podpisany wniosek prosimy przesłać pocztą na adres Fundacji:

AMBER Fundacja Pomocy Ofiarom Wypadków Drogowych
91-117 Łódź, ul. Klaretyńska 9

POBIERZ WNIOSEK: Kliknij tutaj!

Wniosek o udostępnienie i prowadzenie subkonta

Fundacja Pomocy Ofiarom Wypadków Drogowych daje możliwość wyodrębnienia z Konta Bankowego Fundacji – subkonta, celem gromadzenia środków pieniężnych  (środki z 1% bądź z darowizn) przeznaczonych na pomoc w leczeniu i rehabilitacji.

POBIERZ WNIOSEK: Kliknij tutaj!