Ochotnicza Straż Pożarna w Radominie - Fundacja Pomocy Ofiarom Wypadków Drogowych

OPISY

PODOPIECZNI: Ochotnicza Straż Pożarna w Radominie

Pomóżmy Ochotniczej Straży Pożarnej w Radominie

Ochotnicza Straż Pożarna w Radominie powstała w 1923 roku, w strukturach Krajowego Systemu Ratowniczo-Gaśniczego nasza straż działa od początku jego istnienia. Jednostka skupia w swoich szeregach 30 osób. Poza zespołem ratowniczym, wyznaczonym do działań ratowniczo-gaśniczych przy jednostce działa Młodzieżowa Drużyna Pożarnicza, która zajmuje czołowe miejsca na zawodach sportowo-pożarniczych.

W ciągu roku wyjeżdżamy do zdarzeń kilkadziesiąt razy. Ze względu na teren w jakim działamy większość naszych akcji stanowią miejscowe zagrożenia takie jak wypadki czy połamane drzewa tarasujące drogi. Jednak obok tego rodzaju działań jesteśmy w pierwszym rzucie kierowani również do pożarów. Ze względu na wysoki poziom prezentowanego wyszkolenia otrzymaliśmy najtrudniejszą i najbardziej wymagającą specjalizację w KSRG: ratownictwo chemiczno-ekologiczne. Niestety stawiane przed nami nowe wymagania nie wiążą się z dodawaniem nam kolejnych środków, a sprzęt także ten posiadany podlega ciągłej eksploatacji i musi być wymieniany.

Jak można pomóc:

Obok sprzętu ratownictwa chemicznego obecnie największą potrzebą jest doposażenie w sprzęt ratownictwa medycznego, który jest nam niezbędny przy coraz częściej powtarzających się wypadkach, a także   wiatrołomach i związanych z nimi przygnieceniami pojazdów z pasażerami w środku (na naszym terenie występuje zabytkowa Aleja Bukowa, w której biegnie ruchliwa Droga Wojewódzka 534)

KONTO FUNDACJI:
ul. Nastrojowa 60
91-117  Łódź
Santander Bank Polska S.A.
NUMER KONTA: 32 1910 1048 2251 0123 2398 0001
OPIS PRZELEWU: OSP w Radominie