Piotr Czerpak - Fundacja Pomocy Ofiarom Wypadków Drogowych

OPISY

PODOPIECZNI: Piotr Czerpak

Pomoc dla Pana Piotra

Dnia 18.02.2020 roku Piotr uległ wypadkowi drogowemu w czołowym zderzeniu na terenie Ukrainy w drodze powrotnej do Polski.

Odwoził do domu swoją żonę i wtedy niespełna dwuletniego syna.

Jako już dojrzały mężczyzna w roli ojca spełniał się w 100%. Był dobrym i troskliwym tatą jak i mężem chcącym dbać jak najlepiej o swoją rodzinę i jej potrzeby. Z zawodu jest kucharzem. Pracował w wielu firmach gdzie dał się poznać jako dobry pracownik, a przede wszystkim jako dobry człowiek. Zawsze uczynny i gotowy do działania.
Niestety przez czyjąś lekkomyślność i brawurę jego świat w ułamku sekundy diametralnie się zmienił. Podczas wypadku doznał wielu obrażeń, między innymi miał złamaną podstawę czaszki, dwustronne złamania żeber, złamany mostek, zbite płuca i serce, złamany obojczyk, złamanie kości promieniowej, wielokrotne kruche złamania kości udowej,  otwarte złamanie prawej rzepki i inne obrażenia, których nie sposób tu wymienić.
Po dwóch tygodniach przebywania w stanie śpiączki i później trzech miesiącach leżenia w szpitalu we Lwowie jest już w domu w Polsce. Między innymi dzięki Fundacji Amber zdołaliśmy opłacić pobyt Piotra w szpitalu we Lwowie na intensywnej terapii jak i na oddziale rehabilitacji.

Dzięki zbiórkom na konto Fundacji Amber opłaciliśmy również niezbędne operacje Piotra zarówno te ratujące życie jak i ortopedyczne. Uregulowaliśmy też wszelkie należności za trzy tygodniowy pobyt Piotra w Ośrodku Rehabilitacyjnym Modrichi na Ukrainie, z którym wiązaliśmy duże nadzieje na poprawę funkcjonowania ruchowego Piotra po udarze spowodowanym przez wypadek. Przez ten cały czas pobytu Piotra na Ukrainie towarzyszyła mu jego żona Ivanka. Była przy nim zarówno podczas kiedy leżał na intensywnej terapii jak i później aż do przyjazdu Piotra do Polski.

Za wszelką pomoc okazaną przez Państwa do tej pory serdecznie dziękujemy. Niestety, badania przeprowadzone już w Polsce zweryfikowały nasze nadzieje. Poniżej zdjęcia RTG kończyn Piotra, które zostały zoperowane na Ukrainie. Nie trzeba opisu lekarza, by wyciągnąć odpowiednie wnioski.

W Polsce Piotr również przeszedł intensywną rehabilitację ruchową i neurologiczną, które ze względu na jego obrażenia i stan poskładania kości były bardzo zawężone. Obecnie Piotr jest osobą leżącą, wymagającą opieki 24 godziny na dobę. Siedzieć na wózku może jedynie z osobą mu towarzyszącą. Sprawną ma tylko i to w ograniczonej formie prawą rękę i nogę. Jest lewostronnie sparaliżowany.

Potrzebujemy dalszej Państwa pomocy – przed Piotrem całe życie – zbieramy na dalszą długoterminową rehabilitację neurologiczną i być może konieczne ponowne operacje kończyn. Nie wiemy, z jakim problemem jeszcze przyjdzie się nam zmierzyć ale wierzymy, że z Państwa pomocą i Fundacji Amber uda się nam sprostać nowym wyzwaniom i ulżyć Piotrowi w codziennym funkcjonowaniu.

Obecnie Piotr przebywa w Powiatowym Środowiskowym Domu Samopomocy w Kobyłce, ul Poprzeczna 18

Jeszcze raz dziękujemy za wszelkie wsparcie.

Rodzina.

PODZIĘKOWANIA OD PIOTRA

Wpłaty dla PIOTRA na konto Fundacji proszę dokonywać z dopiskiem: PIOTR CZERPAK

KONTO FUNDACJI
Amber – Fundacja Pomocy Ofiarom Wypadków Drogowych
ul. Nastrojowa 60,
91- 496 Łódź,
Santander Bank Polska S.A.
NUMER KONTA: 05 1910 1048 2251 0123 2398 0002
OPIS PRZELEWU: Piotr Czerpak